Voorgeschiedenis

In oktober 2007 heb ik, Ton Tulleken,( gepensioneerd productmanager) de betreffende auto gekocht en begin 2008 ben ik met de restauratie begonnen. De keuring bij de RDW in Zwolle vond plaats op 19 mei 2011. Omdat de auto van buiten de EU was geïmporteerd moest deze ook meteen technisch worden gekeurd. De auto is gelijk de eerste keer goedgekeurd. (zucht!)

De auto was afkomstig uit Nevada, USA en was in principe compleet, maar niets functioneerde meer. 

De MKII is in 1963 nieuw geleverd naar een dame in Honolulu (Hawaï) en heeft daar tot ca. 1980 rondgereden. Hierna is de auto naar Nevada verhuisd, totdat de auto in 2007 naar Nederland is gehaald.
De auto heeft “matching”nummers en het originele afleveringsbewijs, serviceboekje en handleiding zijn nog steeds bij de auto aanwezig. De mijlenteller stond op ongeveer  73.000 miles.
De auto heeft enerzijds veel te lijden gehad van het hete klimaat en slecht tot geen onderhoud, anderzijds was het droge klimaat voor de carrosserie weer een voordeel. Op enkele notoire plekken na was de koets hard. De auto had de kleur “Old English White”en is nu in de kleur “Midnight Blue” gespoten. 

Mijn insteek is geweest om een perfect rijdende en betrouwbare auto te creëren. Alles, tot in de detail, moest minimaal weer naar nieuwstaat teruggebracht worden. Ik heb er bewust  voor gekozen hier en daar verbeteringen aan te brengen. Jaguar puristen zullen hiervan griezelen, het zij zo …. Uiteindelijk beleeft iedereen z’n hobby op zijn eigen manier.

Ik heb met ongelooflijk veel plezier aan de auto gewerkt en heb zelfs een beetje een ”dubbel’ gevoel nu de auto klaar is….( In de restauratie zitten meer dan 3000 uur.)

(Overigens zijn alle, afwijkend van de originele, specificaties zo nodig weer terug te draaien, daar ik deze componenten allemaal heb bewaard. Tot en met de originele stoelen en de daarbij behorende lederen bekleding, stuurinrichting, remmen, enz. enz.). 

In het klassieker tijdschrift Klassiek en Techniek nr 171 van juni 2012 staat een uitgebreid artikel met foto’s over de hier beschreven Jaguar MKII.

Restauratie Jaguar MK2 1963